streda 30. marca 2011

Potraviny pre zdravie

Dnes nebudeme variť, ale povieme si o tom ako nejaké potraviny môžu zlepšiť naše zdravie. Samozrejme, že som nezjedla všetku múdrosť sveta a dakde som to čítala, presnejšie v časopise Good Housekeeping (Dobré vedenie domácnosti/hospodárenie), ktorý si kupujem každý mesiac, pretože je plný dobrých rád a nápadov a nie celebrít a ich nových účesov a partnerov.
Takže tieto rady sú konkrétne z marcovej prílohy pod názvom '118 receptov na to, aby ste sa cítili dobre'.

Na zníženie stresu sa odporúča:
  • Losos – má vysoký obsah tukov DHA a EPA (nepýtajte sa ma čo to je, prosím), ktoré  údajne pomáhajú  znižovať úzkosť.
  • Pistácie – nepomáhajú redukovať stres, ale znižujú dopad stresu na organizmzus.
  • Paprika – je výborný zdroj vitamínu C a nemeckí vedci zistili, že vysoká hladina tohto vitamínu v krvi pomáha rýchlejšie sa zotaviť zo stresu.
  • Ovos – bylinkári ho už dlho používajú ako ukľudňujúci prostriedok, ktorý priamo pôsobí na nervový systém. Okrem toho ich nízky glykemický index pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a stres nás viac zasiahne ak máme nízku hladinu cukru v krvi.
  • Moriak – obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorá sa podieľa na syntéze hormónov melatonínu a serotonínu, ktoré regulujú náladu a stresové reakcie. L-tryptofán pomáha s dobrou náladou, zlepšuje relaxáciu, pokojnejší spánok a všetko sa znáša ľahšie keď máme vyšiu hladinu serotínu.
Na zvýšenie energie
  • Chudá hovädzina – jeden z najlepších zdrojov železa a nedostatok železa spôsobuje únavu a to najmä u žien. Okrem toho hovädzie mäso obsahuje dôležité bielkoviny, zinok, vápnik, vitamín C, jód, kyselinu listovú, mangán, selén, chróm, fluor a kremík. Hovädzie mäso je biologicky veľmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín a vitamínu B2, ale môže obsahovať viac tuku a je ťažšie stráviteľné. (zdroj: http://www.zdravyvidiek.sk)
  • Pór – obsahuje inulín, druh rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha absorvovať železo z iných potravín. Liečivé účinky póru využívali už v staroveku a prečo a na čo je dobrý sa môžete dočítať tu: http://zdravie.pravda.sk/nedocenovana-zelenina-por-099-/sk-zvyziva.asp?c=A090106_232130_sk-zvyziva_p42
  • Cvikla – obsahuje dusičnany, ktoré rozširujú cievy, čo znamená viac kyslíka v krvi. Údajne ak pri cvičení pijete cviklovú šťavu, vydržíte cvičiť dlhšie.
    Okrem toho zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy a nechty. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasť diét pri ochoreniach pečene a arteroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne minerálne a lipotropné látky. Obsahuje jód, kobalt a odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.(zdroj: http://kucharka.madness.sk/potravina/cvikla.php)

To by asi na dnes aj stačilo, však? Nabudúce sľubujem, receptík a dúfam, že sa mi podarí do neho zahrnúť aspoň dačo z dnes spomínaných zdravých potravín.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára