streda 6. júla 2011

Tri torty a marcipanove bomby

Fuuuuuuh, 10 dní bez internetu. Prežili sme a aspoň som sa mohla sústrediť na iné, oveľa podstatnejšie veci. V oblasti varenia sa toho až toľko nedialo, pretože sme sa sťahovali a pokiaľ sme dali veci na poriadok, tak sme mysleli na milión vecí, len na jedlo veru nie a týždeň sme prežili na veľmi jednoduchých večeriach. Nanešťastie do toho všetkého padli Ianove meniny aj narodeniny. Možno sa pýtate, či Angličania oslavujú meniny. Odpoveď je tak ako ste predpokladali – NIE, ale my ich oslavujeme, pretože sa mi nezdá férové odignorovať ich, nakoľko na tie moje sa manžel neskutočne snaží a nezabúda ich. A tak sme tie jeho stavili na 24. júna, kedy sa u nás na Slovensku oslavuje Ján. Bohužiaľ, jeho narodeniny sú iba o pár dní neskôr. Ja som mu navrhovala, aby sme meno oslavovali v septembri, pretože jeho prostredné meno je Michael, ale odmietol.
A tak mi v procese sťahovania pribudla ďalšia starosť – meninová a narodeninová torta, vlastne narodeninové torty dve. Za normálnych okolností by som hovorila skôr o radosti ako o starosti.
Hoci pečenie a hlavne zdobenie toriet nie je mojou silnou stránkou, ani prinajmenšom ma to neodradí od experimentovania. Obdivujem ľudí, ktorí majú na tieto veci talent a zároveň aj zručnosti svoj talent pretaviť do reality. Klobúk dolu. Talent nemám, zručnosti mi chýbajú, no napriek tomu to robím s radosťou.

TORTA 1
Takže korpusy som si napiekla ešte v starom dome, pretože som poznala rúru a dokonca celú meninovú tortu som tam urobila. Tá bola opäť z čokoládového korpus  bábovkového cesta s jahodovým džemom a čerstvými jahodami s parížskym krémom z bielej čokolády. Bola dobrá, až na to, že sa mi nechcel sadnúť krém, tak som do neho dala želatínu, aby som mu trosku pomohla Dnes viem, že chyba spočívala v tom, že som si smotanu po varení nenechala dostatočne vychladnúť.



Narodeninové torty boli dve, pretože som jednu robila Ianovi do práce a jednu na ktorej mohol doma sfúknuť sviečky.
Vezmime to po poriadku.

TORTA 2
Najprv torta, ktorá šla do práce. Bola opäť z bábovkového cesta a parížskym krémom a marcipánom. Krém bol tento raz kombináciou bielej a mliečnej čokolády (450ml smotany na šľahanie som uvarila a roztopila som v nej 375 gramov čokolády, nechala poriadne vychladnúť a vymiešala do husta). A ten sa sa mi dal pekne vymiešať, pretože som mu dala celý deň na vychladnutie a tento raz šiel krém do prostriedku medzi dva korpusy a nie navrch.
S marcipánom som nikdy predtým nerobila a môj prvý problém nastal keď som ho chcela vyvaľkať. Samozrejme sa mi lepil a nevedela som čo s tým. Internet som nemala, moje kuchárske knihy mi nepovedali čo robiť a tak som si pomohla ako som vedela – pracovnú dosku som si potrela olejom a problém sa vyriešil. Možno sa teraz niekto chytá za hlavu, ale fakt som nevedela čo robiť. Budem veľmi vďačná za každú radu. Nakoniec som ho na tortu dostala, hoci musím povedať, že nevyzerala tak elegantne ako od cukrárky. Posypala som ho kúpenými farebnými cukrovými hviezdičkami. Zostal mi z nej doma jeden nepodareno odkrojený kúsok a ak sa môžem pochváliť, podľa mňa bola veľmi dobrá - chutila oveľa lepšie ako vyzerala. A dostala aj veľmi dobrú kritiku od Ianovych kolegov.





TORTA 3
Torta na doma bol vlastne nový recept. Tým, že som sa necítila pod tlakom ak by sa nepodaril, som si povedala, že bolo dosť čokoládových toriet. Aj keď korpus tejto bol práve čokoládový, ale ako plnka bola použitá citrusová pena. Recept pochádza z mojej obľúbenej knihy The Big Book of Baking, ktorú som už spomínala. Priznávam, že tento recept je časovo náročnejší, najlepšie je ako si necháte penu vychladnúť minimálne cez noc. A keďže sú v nej surové vajíčka, tak samozrejme treba si rozmyslieť koľko bude vonku na teple a či ju budete ponúkať aj tehotným ženám. Keďže ja som vedela, že u nás bude viac v chladničke ako vonku, tak so m sa nebála, ale samozrejme som použila také čerstvé vajíčka ako sa dalo. Nemala som kupované, ale boli sme si ich vziať priamo na farme.

POTREBUJEME:

Na cesto
155 g masla
175 g kryšt. cukru
4 vajíčka
200 g múky (ja som robila zo self-rising, na Slovensku by som použila polohrubú a pridala prášok do pečiva)
1 lyžica kakaa
50 g čokolády (najlepšie horká s pomarančovou príchuťou)

Na penu:
2 vajíčka
50 g kryšt. cukru
200 ml čerstvej pomarančovej šťavy
2-3 lyžičky želatíny
3 lyžice vody
300 ml šľahačkovej smotany

POSTUP
Cesto
Vymiešame maslo s cukrom a postupne pridávame vajíčka. Po pridaní každého vajíčka treba vymiešať. Preosejeme si spolu múku a kakao a prášok do pečiva a pridáme do vymiešanej zmesi vajíčok a cukru s maslom. Vmiešame roztopenú čokoládu. Vylejeme do vymastenej a vymúčenej tortovej formy a pečieme na 180°C, plyn 4.

Pena
Žĺtka si vymiešame s cukrom do penista, a vmiešaname pomarančovú šťavu. Želatinu rozpustíme v studenej vode, spracujeme ju podľa návodu (tá moja bola treba roztopiť v horúcej vode a na miernom ohni ju treba bolo zohrievať dve minúty, ale nesmela prísť do varu) a vlejeme ju do vajíčkovej zmesi – pozor, aby ste neuvarili vajíčka. Vyšľahanú šľahačku a sneh z bielkov vmiešame jemne do vajíčkovo-želatinovej zmesi. Necháme v chladničke poriadne vychladnúť a sadnúť, z času na čas môžeme premiešať.
Tu sa musím priznať, že pena tuhla oveľa, ale oveľa dlhšie ako som predpokladala. Myslela som, že sa ani nesadne, trvalo jej to asi 16 hodín.
Čo sa týka ozdobovania, myslela som si, že to bude jednoduché pretože som si kúpila pero, ktoré píše na marcipán a samozrejme je vhodné na konzumáciu. Ale samozrejme, keď sa darí tak sa darí a pero nepísalo. Je skôr vhodné na malé kreslenie ako napr oči na figúrky a pod. A tak som skončila s napísaným H a to bolo všetko...Nakoniec som to vyriešila 4 kakaovými marcipánovými srdiečkami.



Časť peny mi zostala, tak som ju dala do mrazničky a mali sme ju ako zmrzlinu.
Kombinácia čokoládového korpusu s pomarančovou penou bol veľmi dobrá, len neviem, či námaha a čas boli úmerné výsledku. V každom prípade korpus je už v mojej knižke obľúbených receptov, ale penu budem musieť ešte raz vyskúšať, aby ma presvedčila, že aj ona tam patrí a do budúcnosti budem vedieť, že potrebujem more času, kým mi pena sadne.

MARCIPÁNOVÉ BOMBY

No a zo zvyškov a odrezkov sme vytvorili tieto bomby, ktoré našťastie nevybuchli, ale zmizli z chladničky pomerne rýchlo. 




Teraz na 100nebudem istý čas piecť, pretože máme zopár kúskov torty v mrazničke a ideme domov k našim, tak pečenie prenechám mamine, ktorá je v tom miliónkrát lepšia ako ja.

Prajem vám všetkým sladký deň. 
DK xxx



4 komentáre:

  1. Ahojte všetci!

    Volám sa Zaini, som zo Slovenska, som ženatý, hľadal som úprimnú úverovú spoločnosť za posledné 3 mesiace a to, čo som dostal, bolo veľa podvodu, vďaka ktorému som im dôveroval a nakoniec vzali všetko moje peniaze a ponechal som menej peňazí, stratil som všetku nádej, bol som zmätený a frustrovaný, stratil som svoju prácu a pre mňa bolo veľmi ťažké nakŕmiť svoju rodinu, nikdy som nechcela robiť nič, nepožičovala by som viac spoločnosti , a tak som sa pýtal, ako mi požičať peniaze priateľovi, povedal som mu všetko, čo sa stalo, a povedal, že mi môže pomôcť, že vedel, že úverová spoločnosť, ktorá by mi mohla pomôcť, že od nich dostal pôžičku, povedal ako som požiadať o pôžičku, urobil som to, čo mi povedal, spýtal som sa ho, nikdy som to neporušil áno, ale skúsil som to a bol som prekvapený, že som dostal úver do 24 hodín, neverím tomu, čo vidím, dnes som šťastný a bohatý a ďakujem Bohu, že takéto úverové spoločnosti stále existujú aj v podvodoch na všetkých miestach a sľubujem, že budem zdieľať dobré správy s ľuďmi zo slovenčiny, prosím, každému, kto potrebuje pôžičku, aby sa obrátil na Dante Paola, majiteľ Dante Družstva Pomocou e-mailu: dantecooperativehelp@hotmail.com, pre rýchly rozhovor sa môžete dostať na Dante cez Whatsapp: +393511067514 Nikdy nezlyhajú, ale zmeniť svoj život ako môj.

    Ďakujem

    Zaini

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V LAPO MICROFINANCE Ponúkame pôžičky fyzickým osobám, spoločnostiam a partnerským organizáciám s úrokovou sadzbou 2% ročne. Potrebujete naliehavú pôžičku na začatie podnikania, dlhové pôžičky? Kúpite si auto alebo dom? Ak áno, nemusíte sa obávať, pretože ponúkame všetky typy úverov za nízku a prijateľnú sadzbu 2%, bez zabezpečenia a bez kontroly kreditu. Minimálna suma, ktorú si môžete požičať, je 5 000,00 USD, maximálne však 10 miliónov USD. (ODPOVEĎ NA MAIL: lapofunding960@gmail.com ,, S pozdravom)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobré ráno,

            Hľadáte podnikateľský úver, osobný úver, pôžičku na bývanie, pôžičku na auto, študentský úver, konsolidačný úver, nezabezpečený úver, rizikový kapitál atď. ... Dostali ste zamietnutý úver od banky alebo inštitúcie iných finančných inštitúcií z jedného alebo viacerých dôvodov. Ste na správnom mieste Vaše úverové riešenia! Som súkromný veriteľ, poskytujem pôžičky spoločnostiam a jednotlivcom za nízku a dostupnú úrokovú sadzbu 3%. Kontaktujte nás e-mailom: worldfunds944@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som tak šťastná, že som dostala pôžičku od pani Kayla Abubakerovej, teraz sa môj život vrátil k normálu, a moje podnikanie sa hladko deje vďaka pani Kayla Abubakerovej, môžete sa s ním tiež spojiť, ak potrebujete pôžičku dnes? Pošlite mu e-mail prostredníctvom: (financierlibertycapitals@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť