Mafiny:
175g polohrúbej múky (self-raising ak ich robíte v Anglicku)
1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva (stačí 1 lyž. ak robíte zo self-raising flour)
175g kryšt. cukru
125g roztopeného masla
2 vajíčka
50ml mlieka
1 lyžička vanilkovej arómy
85g bobuľovitého ovocia (maliny, jahody, čučoriedky...)
Na posýpku:
40g tvrdého masla
50g polohrubej múky (plain flour)
25g kryšt.cukru
Postup:
Najprv si pripravíme posýpku - na kocky nakrájané alebo nastrúhané maslo prstami votrieme do múky pokiaľ zmes nepripomína jemnú strúhanku, potom prstami zapracujeme cukor a odložíme.
Rúru si rozohrejeme na 180°C, plyn 4.
Z receptu na mafiny dáme do misky múku, prášok do pečiva a cukor a zmiešame, pridáme maslo, vajíčka, vanilku a na vysokých otáčkach mixérom asi 10 sekúnd miešame, aby sme dosiahli hladké cesto. Netreba mixovať dlho, lebo mafiny budú príliš nadýchané. Vmiešame ovocie a lyžičkou rozdelíme do košíkov na mafiny, posýpeme pripravenou posýpkou. Mali by sme urobiť asi 9 mafín, záleží od toho aké veľké košíky máme. Tie vložíme do formy na mafiny, aby sa nám celé neroztiekli a pečieme asi 25-30min, vyberieme a necháme vychladnúť.
OK, toto je oficiálny recept, ktorý som dodržala prvýkrát. Druhýkrát som to robila už do spomínananej formy a dala som tam o dačo menej cukru, no, o dačo - skoro o polovicu a bolo to v pohode, pretože sme k tomu mali zmrzlinu. Namiesto bobulí, ktoré som doma nemala, som tam nakrájala čerstvé červené slivky a pridala som vlašské orechy pokrájané na kúsky a kúsky čokolády a koláč bol skvelý. Takisto to fungovalo aj s ananásom nakrájaným na kúsky, ale jeho farba v koláči nevynikla.
Posýpka, hotový koláč so slivkami a čokoládou. |
Príjemné pečenie vám prajem, DK xxx
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára