štvrtok 2. júna 2011

Jahňacina/hovädzina s marhuľami.

A máme tu konečne slnko. Posledné dva či tri týždne sme mali celý deň zatiahnutú oblohu, ktorá sa nám vyhrážala dažďom, ale nakoniec nepršalo, večer sa vždy cez mraky ukázalo slniečko a takto sa s nami stále hralo na schovávačku. Faktom je, že by sa trošku dažďa zišlo, je strašne, ale strašne sucho. Len však dúfam, že v sobotu bude pekne, lebo chceme ísť späť do Motisfontu. Mali by už byť zakvinuté ružové záhrady tak vezmeme piknik a urobíme si pekný dník.

Poďme späť k vareniu. Dnes si dáme jeden receptík, ktorý možno pre niekoho bude brrrrrrrrrrrrrrr a fúúúúúúúúúúúúúj. Viem, že veľa ľudí vraví, že mäso by sa nemalo kombinovať s ovocím. Ale čo už, môj manžel túto kombináciu zbožňuje, mne nevadí a možno to niekoho z vás aj poteší. Ako vraví nadpis, ide o jahňacinu s marhuľami, ale viem, že tá sa na Slovensku nekúpi tak ľahko ako tu. Hovädzina v tomto recepte funguje úplne tak dobre ako jahňacina.

Potrebujeme - gramáž je len orientačná
1/2 kg jahňaciny/hovädziny
olivový olej
marhule (ja som dávala zavárané asi 3/4 plechovy, lebo čerstvé ešte nie sú, a asi by sa dalo aj so sušenými asi za hrsť)
asi lyžicu paradajkového pretlaku
asi 3 strúčiky cesnaku
čili - podľa toho ako máte radi pikantné, môžete vynechať ak varíte aj pre deti a môžete dať kúsok papriky pre chuť
malá lyžčka nastrúhaného čerstvého zázvoru
2-3 dcl vína (prednostne červeného)
za hrsť koriandrovej vňate (ak nezoženiete, tak petržlenovú)
mletá rasca
kurkuma ak máte to šťastie, že máte šafrán, tak samozrejme môžete použiť ten
štipka škorice, ale fakt iba štipka
za malú lyžičku medu - ochutnajte najskôr, ak sú marhule sladké, možno nebude ani treba
mandle

V poslednom čase som zistila ako mäso oveľa lepšie chutí keď sa varí pomaličky. Čas na to teraz mám, tak červené mäso aj tak varím. Na troške oleja opečieme mäso do hneda, pridám cibuľku nakrájanú na drobno a zázvor, chvíľku podusíme a pridáme cesnak a čili nakrájené tiež na drobno. Pár marhúľ som nakrájala na kúsky, aby sa mi pekne rozvarili. Pridáme pretlak, rascu, turmeric, škoricu, podlejeme vínom a vývarom alebo vodou, prikryjeme a necháme pomaly variť. Ja som to pomaličky varila cez 2,5 hodiny, samozrejme je to treba čas od času treba pozrieť a dolievať tekutiny (ja som dokonca doliala aj čerstvý pomarančový džús na zvýraznenie chute). Asi tak 10-15 min pred dovarením som pridala zvyšné marhule, trošku medu a pred podávaním som posypala čerstvým nasekaným koriandrom a opraženými kúskami mandlí a môžete pridať aj sézamové semiačka.

Jedlo hrá farbami, má taký jemne marocký nádych a nám to veľmi chutilo. Kľudne napíšte vaše komentáre, už môžete aj anonymne sem na blog. Stačí kliknúť na komentáre, napísať váš názor, vybrať si - zverejniť ako anonymný používateľ a kliknúť na zverejniť komentár. Budem rada od vás počuť, či už pozitívne alebo negatívne.

A prajem vám krásny slnečný víkend,
Denisa
XXX

1 komentár: