Kolibričia torta
(Kompletne zmenili moj blog. Tazko sa mi na to zvyka, tak prepacte ak je daco velmi ine ako zvycajne.)
Toto je veľmi jednoduchý dezert. Vopred sa ospravedlňujem, pretože nemám naše fotky, ale stiahla som nejaku z netu, ktorá sa podobá tomu našemu výtvoru. Robili sme ho len raz, pretože sa snažíme jesť menej sladkého a tak dezerty nahrádzame ovocím alebo jogurtom.
Toto je veľmi jednoduchý dezert. Vopred sa ospravedlňujem, pretože nemám naše fotky, ale stiahla som nejaku z netu, ktorá sa podobá tomu našemu výtvoru. Robili sme ho len raz, pretože sa snažíme jesť menej sladkého a tak dezerty nahrádzame ovocím alebo jogurtom.
Keď som povedala, že ´sme ho robili´, tak musim
povedať, že som sa priživila na práci môjho manžela. Ten sa
jednu nedeľu rozhodol, že chce piecť, čo bola pre mňa novinka.
Myslím, že ho chytila nostalgia, pretože ja som ho v podstate
tkamer vystrnadila z kuchyne a on bol zvyknutý variť. A tak
prelistoval moju Big Book of Baking, čo je taká naša cukrárska
biblia a rozhodol sa robiť práve tento koláč/tortu. Jednoduchá,
chutná a ani veľa riadu po nej nezostane. Jediný problém –
zjedla sa skôr ako som si zmyslela urobit nejaké foto. Tak mi len
budete musieť dôverovať.
Potrebujeme:
Na cesto
250 g múky (ja som dávala plain, myslím, že
polohrubá bude vhodná)
250 g kryšt. Cukru
1 čajová lyžička mletej škorice
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
3 vajíčka
200 ml slnečnicového oleja + extra na vymastenie formy
100 g pekanových orechov, nahrubo nasekaných (ja som
používala vlašské a boli OK)
3 zrelé banány (asi 375g po olúpaní)
85 g zaváraného ananásu, nahrubo nakrájaného
4 lyžice ananásovej šťavy
Na plnku
175g plnotučného syra (Mascarpone, Philadelphia,
Ricotta alebo aj beyhrudkového tvarohu plnotučného)
55 g nesoleného masla
1 lyžička vanilkového extraktu
400 g práškového cukru
Rúru si predhrejeme na 180°C, plyn 4. Do misky
preosejeme múku, škoricu a sódu bikarbónu. Pridáme všetky
ostatné ingrediencie a zmiešame varechou. Vlejeme do tortovej formy
a pečieme asi 30 min. Samozrejme, kontrolujeme pomocou tradičnej
pomôcky – špajle/zápalky – ak su čisté po vpichnutí do
stredu formy, tak je torta upečená.
Vyberieme, necháme asi 10 min. vo forme a potom dáme
chladnúť na mriežku, aby sa nám nesparila.
Po vychladnutí prekrojíme a naplníme plnkou, ktorú
sme vytvorili zmiešaním všetkých surovím na plnku. Necháme si
plnku aj na potretie povrchu a ozdobíme orechami.
Fotka prebrata z |
Prajem vám dobrú chuť, nám jednoznačne chutila.
Denisa
paráda..:-) bezvadný recept, vďaka... príležitostne vyskúšam
OdpovedaťOdstrániť