Napriek tomu, že Veľká
noc je dávno za nami, rozhodla som sa dnes pridať recept na sladké
pečivo, ktoré sa pôvodne v Anglicku pieklo práve vo veľkonočnom
období. Dnes samozrejme je dostupné celoročne. Ide o hot cross
buns, alebo sladké pečivo (buchta) s krížom. Ide o pečivo
trošku podobné vianočke, možno.
Prečo som sa rozhodla
práve teraz sem šupnúť tento recept? Ja sa vždy pokúšam na
sviatky skĺbiť moje tradície so zvyklosťami môjho manžela a
snažím sa doma piecť a nie kupovať veci v supermarkete. A to aj
napriek tomu, že to väčšina ľudí takto robí. Moje kolegyne z
práce sa mi dosť čudujú prečo si vyberám tú ťažšiu cestu,
ale nedá mi to inak.
Viacero ľudí
reagovalo pozitívne na fotku mojich buchiet, tak som sa rozhodla, že
sa o recept podelím. Je z aprílového čísla časopisu Good
Food (Dobré jedlo).
Potrebujeme:
Na buchty
300 ml plnotučného
mlieka
50 g masla
500 g bielej chlebovej
múky (myslím, že sa dajú robiť aj z polohrubej)
1 lyžicu oleja
1 čajovú lyžičku
soli
7 g kvasníc, ktoré sa
pridávajú priamo do cesta
1 vajíčko
75 g hrozienok
50g citronátu
(kandizovanej citrónovej kôry)
nastrúhanú kôru z 1
pomaranča
1 olúpané a na veľmi
jemno nakrájané jablko
1 čajovú lyžičku
mletej škorice
Na kríž
75 g hladkej múky
vodu
Na glazúru
3 lyžice marhuľového
džemu
Mlieko uvaríme,
odstavíme z ohňa a pridáme do neho maslo. Necháme vychladnúť na
izbovú teplotu. Múku, soľ, cukor a kvasnice dáme do väčšej
misky, v strede urobíme jamku a vlejeme zmes masla a mlieka,
nakoniec pridáme vajíčko. (Ak používame kvasnice, ktoré
potrebujú vopred nakysnúť, odložíme si trochu mlieka a cukru z
receptu a urobíme si kvások, ktorý pridáme v rovnakom čase ako
zvyšok mlieka). Na pomúčenej doske miesime jednu rukou a
naťahujeme druhou rukou. Miesime asi 5 minút, pokiaľ máme hladké
cesto. Cesto odložíme do jemne naolejovanej misky, zakryjeme
potravinovou fóliou a necháme hodinu stáť. Po hodine, kým je
cesto stále v miske, pridáme hrozienka, citronelu, pomarančovú
kôru jablko a škoricu. Cesto opäť miesime a to tak, aby sme
zapracovali všetko ovocie. Necháme kysnúť ďalšiu hodinu, opäť
prikryjeme fóliou, aby sa nám neurobila kôrka.
Po hodine cesto
rozdelíme na 15 buchiet (ak chcete mať všetky rovnaké, treba ich
odvážiť) a sformujeme ich na akési guľky. Poukladáme na plech
vystlaný papierom na pečenie, dávame však pozor, pretože ešte
riadne nakysnú. Prikryjeme utierkou a necháme ďalšiu hodinu stáť.
Predhrejeme si rúru na
220°C (plyn 7). Múku zmiešame s asi 5 lyžicami múky, pridávame
po lyžici,tak aby sme vytvorili hustú pastu. Vložíme do vrecka na
ozdobovanie s a na povrchu každej buchty urobíme kríž
(jednoduchšie je kde si urobíte všetky buchty jedným smerom a
potom všetky druhým smerom do kríža, je to rýchlejšie ako robiť
každý kríž zvlášť). Pečieme na strednej mriežke v rúre asi
20 min alebo do ružova.
Marhuľový lekvár
roztopíme na pomalom ohni, precedíme, aby sme v ňom nemali kúsky
ovocia. Ešte za horúca ním potrieme buchty, aby sa krásne leskli.
Necháme vychladnúť
glazúru a podávame s maslom a môžeme na ne natrieť aj džem.
Prajem vám dobrú chuť
a isto nemusíte čakať až do budúcej Veľkej noci.
Denisa
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára