Napriek tomu, že Veľká
noc je dávno za nami, rozhodla som sa dnes pridať recept na sladké
pečivo, ktoré sa pôvodne v Anglicku pieklo práve vo veľkonočnom
období. Dnes samozrejme je dostupné celoročne. Ide o hot cross
buns, alebo sladké pečivo (buchta) s krížom. Ide o pečivo
trošku podobné vianočke, možno.
Prečo som sa rozhodla
práve teraz sem šupnúť tento recept? Ja sa vždy pokúšam na
sviatky skĺbiť moje tradície so zvyklosťami môjho manžela a
snažím sa doma piecť a nie kupovať veci v supermarkete. A to aj
napriek tomu, že to väčšina ľudí takto robí. Moje kolegyne z
práce sa mi dosť čudujú prečo si vyberám tú ťažšiu cestu,
ale nedá mi to inak.
Viacero ľudí
reagovalo pozitívne na fotku mojich buchiet, tak som sa rozhodla, že
sa o recept podelím. Je z aprílového čísla časopisu Good
Food (Dobré jedlo).
Potrebujeme:
Na buchty
300 ml plnotučného
mlieka
50 g masla
500 g bielej chlebovej
múky (myslím, že sa dajú robiť aj z polohrubej)
1 lyžicu oleja
1 čajovú lyžičku
soli
7 g kvasníc, ktoré sa
pridávajú priamo do cesta
1 vajíčko
75 g hrozienok
50g citronátu
(kandizovanej citrónovej kôry)
nastrúhanú kôru z 1
pomaranča
1 olúpané a na veľmi
jemno nakrájané jablko
1 čajovú lyžičku
mletej škorice
Na kríž
75 g hladkej múky
vodu
Na glazúru
3 lyžice marhuľového
džemu
Mlieko uvaríme,
odstavíme z ohňa a pridáme do neho maslo. Necháme vychladnúť na
izbovú teplotu. Múku, soľ, cukor a kvasnice dáme do väčšej
misky, v strede urobíme jamku a vlejeme zmes masla a mlieka,
nakoniec pridáme vajíčko. (Ak používame kvasnice, ktoré
potrebujú vopred nakysnúť, odložíme si trochu mlieka a cukru z
receptu a urobíme si kvások, ktorý pridáme v rovnakom čase ako
zvyšok mlieka). Na pomúčenej doske miesime jednu rukou a
naťahujeme druhou rukou. Miesime asi 5 minút, pokiaľ máme hladké
cesto. Cesto odložíme do jemne naolejovanej misky, zakryjeme
potravinovou fóliou a necháme hodinu stáť. Po hodine, kým je
cesto stále v miske, pridáme hrozienka, citronelu, pomarančovú
kôru jablko a škoricu. Cesto opäť miesime a to tak, aby sme
zapracovali všetko ovocie. Necháme kysnúť ďalšiu hodinu, opäť
prikryjeme fóliou, aby sa nám neurobila kôrka.
Predhrejeme si rúru na
220°C (plyn 7). Múku zmiešame s asi 5 lyžicami múky, pridávame
po lyžici,tak aby sme vytvorili hustú pastu. Vložíme do vrecka na
ozdobovanie s a na povrchu každej buchty urobíme kríž
(jednoduchšie je kde si urobíte všetky buchty jedným smerom a
potom všetky druhým smerom do kríža, je to rýchlejšie ako robiť
každý kríž zvlášť). Pečieme na strednej mriežke v rúre asi
20 min alebo do ružova.
Marhuľový lekvár
roztopíme na pomalom ohni, precedíme, aby sme v ňom nemali kúsky
ovocia. Ešte za horúca ním potrieme buchty, aby sa krásne leskli.
Necháme vychladnúť
glazúru a podávame s maslom a môžeme na ne natrieť aj džem.
Prajem vám dobrú chuť
a isto nemusíte čakať až do budúcej Veľkej noci.
Denisa
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára